Pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji

zdravá strava
Pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji

Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou. Její vhled hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Správná výživa je tedy důležitou součástí péče o pleť.

Pupínky a akné trápí kvůli hormonálním změnám hlavně teenagery, ale nevyhýbají se ani dospělým. Dříve se mělo za to, že důvodem jsou nezdravá jídla, jako je čokoláda s nízkým podílem kakaa, pizza nebo hranolky, které preferují právě mladí.

Struktura a pružnost kůže jsou z velké části postaveny na kolagenu a elastinu – proteinech přítomných těsně pod jejím povrchem. Jejich poškození může vést k prohloubení jemných linek a vrásek, které způsobují, že vypadáme starší, než doopravdy jsme. Proto je tak důležité chránit se proti škodlivému slunečnímu UV záření, které urychluje tvorbu tzv. volných radikálů – vysoce reaktivních molekul poškozujících právě kolagen s elastinem.

Strava zdraví prospěšná

Antioxidanty, látky hojně se vyskytující v pestrobarevném ovoci a zelenině, bojují proti vzniku volných radikálů. Existuje jasný vztah mezi množstvím antioxidantů v kůži a její strukturou. Pokožka s nízkým obsahem antioxidantů je hrubší, zatímco pokožka s jejich vysokým obsahem bývá hladší a pružnější.

Jaké jídlo přispěje ke zdravé pokožce?

Ryby

Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin, které tělo použije pro tvorbu kolagenu a elastinu. Zároveň obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež mají protizánětlivé schopnosti. Obzvlášť bohaté je maso lososa a pstruha. Tyto zdravé tuky však obsahuje každé rybí maso.

Sacharidy

Zkuste co nejvíce omezit průmyslové „bílé“ sacharidy a cukry. Nahraďte je „dobrými“ sacharidy – zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými cereáliemi. Tyto potraviny mají nižší glykemický index a jejich volbou tak snížíte celkové množství sacharidů ve své stravě.

Oříšky a semínka

Ořechy, které rostou na stromech, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy, a semínka, například lněná nebo chia, poskytují tělu zdravé omega-3 tuky. Některé ořechy, obzvlášť ty para, jsou navíc skvělým zdrojem antioxidačního minerálu selenu.

Ovoce a zelenina

Mnoho sytě barevných druhů ovoce a zeleniny má svoji barvu díky tzv. karotenoidům. Část z nich dokážeme využít při tvorbě vitamínu A, který je nezbytný pro tvorbu kožních buněk. Tělo totiž každý den nahrazuje 30 až 40 tisíc odumřelých kožních buněk. Toto ovoce a zelenina jsou zároveň bohaté na vitamín C, který se hodí při tvorbě kolagenu. Vitamín C a karotenoidy jsou rovněž antioxidanty bojujícími proti škodlivým volným radikálům.

Spousta tekutin

Mají-li se živiny a odpadní látky rychle a správně pohybovat, potřebuje mít tělo dostatek tekutin. Skvělá je voda a díky obsahu antioxidantů také zelený čaj. Nezapomínejte tedy pít a obzvlášť ne v horku. Při pocení tělo díky tekutinám odplavuje z kůže odpadní látky.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit