Jak se vyhnout pesticidům v jídle

Ovoce a zelenina
Jak se vyhnout pesticidům v jídle

Zdravý životní styl sebou přináší především zájem o to, co konzumujeme. Jedním z hlavních témat u potravin je používání pesticidů, které mohou potenciálně přinášet zdravotní rizika pro tělo. Přítomnost pesticidů v potravinách je čím dál vyšší, přemýšlejte nad tím, co konzumujete a pokuste se vyhnout škodlivinám. Přinášíme vám 5 způsobů, jak si opatřit potraviny bez chemických látek!

Pesticidy se používají pro kontrolu a hubení škůdců a za účelem snižování chorob přenosných v potravinách. Dnešní společnost s rychle rostoucí populací je velmi náročná na produkci levného a obrovského množství plodin. Pesticidy však nepůsobí negativně jen na škůdce. Mohou ovlivnit jak děti, tak dospělé jedince. Může způsobovat alergické reakce, astmata či jiná chronická onemocnění. Lidské tělo se stává více náchylným, trpíme různými ekzémy i zažívacími obtížemi.

Přitom není vůbec složité minimalizovat obsah pesticidů, které se do vašeho těla dostanou! Dodržujte tyto 3 body nebo vyzkoušejte recept na domácí odstraňovač pesticidů!

Vypěstujte si vlastní zeleninu a ovoce! Nebo nakupujte u zelináře s dobrou pověstí. Prověřujte!

Jediná možnost, jak jíst 100 % přírodní plodiny, je si je vypěstovat. Budete mít úplný přehled, co do plodin i půdy během pěstování přichází. Nebuďte líní a pokud máte alespoň kousek půdy, zpracujte ji a vypěstujte si vlastní plodiny. Pokud nemáte možnost vlastního záhonku, pak si dejte práci a vyhledejte si ověřeného pěstitele nebo zajděte na trh. Zelenina je možná o něco dražší, ale máte tak jistotu, že byla vypěstována šetrně. Můžete zkusit sklidit nějaké plodiny v lese nebo v přírodě, kde rostou volně. Dbejte ale na to, abyste sklízeli opravdu to, o co máte zájem. Můžete narazit na jedovaté či nejedlé plody.

Vše důkladně před jídlem omývejte! Nezanedbávejte osušení!

Zlaté pravidlo! Zeleninu a ovoce důkladně omývejte i z vlastní zahrádky, může být znečištěná dotekem rukou. Ale ani mytí nestačí. Ovoce a zeleninu po umytí dejte na jednorázovou utěrku a nechte důkladně vyschnout. Tím odstraníte zbytky pesticidů a produkt je bezpečný k jídlu. Nikdy nepoužívejte mýdlo!

Zbavte se slupky!

Dokonce i po procesu mytí a sušení se doporučuje oloupat vnější slupku.

DIY čistič

Vyzkoušejte domácí recept pro zdravější a čistější jídlo! Naplňte si velkou mísu nebo dřez (samozřejmě předem důkladně očištěný) 1 dílem octu a 4 díly vody. Nechte ovoce či zeleninu v této směsi ležet 30 – 60 min. Po vyjmutí opláchněte čistou vodou a můžete se pustit do konzumace.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit